miercuri, 13 aprilie 2011

Bucuriile și provocările prieteniei - partea a III-a


Prietenie, iubire – Hristos în relația noastră.

Piedica în iubirea curată – limitarea la plăcere, prietenie privită ca experiment.
Ar fi multe cuvinte de spus cu privire la pervetirea trupului în instrument al plăcerii... confundat supărător de des, cu sentimetul nobil al iubirii. Însă, așa cum Pr. Sorin Mihalache a accentuat în discursul conferinței, să nu lăsăm „mireasma” altor trupuri pe ale noastre, imagini care să tulbure momentul intim, și chiar binecuvântat de Dumnezeu dar în cadrul unei căsătorii.
Mai multe detalii și reflecții cu privire la bucuria comuniunii dintre femeie și bărbat, rolul acesteia și găsiți chiar în Sfânta Scriptură, la Epistola Întâi către Corinteni a Sf. Apostol Pavel și câteva selecții aici, pe blog la articolul „Relația dintre bărbat și femeie”.
Pr. Dumitru Stăniloae:
Prin iubire pătrunzi în intimitatea unui semen, în sâmburele finitei lui, mai mult decât patrunzi in fiinţă unui obiect, chiar dacă-l asimilezi prim mâncare.
Îl pătrunzi fără să-l nimiceşti sau impuainezi, ci dimpotrivă, dându-i ocazia să crească.
De aceea iubirea e supremă unire şi promovare reciprocă şi tocmai de aceea, suprema cale de cunoaştere în care semenul nu e pasiv, ci mai liber că în orice altă stare sau relaţie.
Cu cât îl iubesc mai mult, cu atât mi se descoperă mai mult. Când dezvoltăm însă această legătură sau ne descoperim în ea, ne plasăm fiecare neasemănat mai mult în interiorul celuilalt decât înainte, dar şi în interiorul propriu.
Acum se realizează şi ne devine transparentă propria adâncime şi adâncimea semenului. Ea ne revelează, ne dă un plus considerabil de realitate. Celălalt ni se revelează că având o adâncime uluitoare, o bogăţie nebănuită.Dar ceea ce e ciudat e că acest plus nu poate fi definit exact. Iubirea e un uriaş plus de cunoaştere, producând în acelaşi timp un uriaş plus de viaţă în cel iubit şi în cel ce iubeşte, dezvoltând la maximum fiinţa lui şi a mea.Dar această cunoaştere nu poate fi captată în concepte. Aici ni se descoperă tot sensul imaginaţiei.”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu